Důležité: Organizační informace: prosíme o rezervaci míst – stačí napsat zprávu na fb: Polsko-český pivní deníček. Máme místo pro 30 osob, pokud se nestihneš zapsat – klidně přijď, jen nemůžeme zaručit, že bude dost degustačního skla, židlí u stolu a hodnotících tabulek.
Když se onehdá před naší garáží rozhořela debata, jestli je Radegast lepší než Svijany, nepustili mě sousedi – nehledě na to, že jsem certifikovaná pivní hodnotitelka – ke slovu. Ano, říkal to už Vinnetou: „Když muži mluví, ženy mlčí“. Je to vlastně docela trefný popis aktuální situace. A tak mě napadlo – co, kdybychom se sešly v ženském kruhu a naučily se něco o pivu, vedly zápisky z degustace, cvičily senzoriku? Každý měsíc se sejdeme v hospodě Kurnik Šopa v centru Ostravy nebo v Porubě. Každé setkání bude ok. 2 hodin povídání na dané téma a pak budeme degustovat, zapisovat a diskutovat. Každý měsíc probereme nové téma, můžeš se připojit kdykoli – kdo ví, jestli v sobě neobjevíš senzorický talent?
Degustaci povede: Natálie Raclavská
Témata:
1. Jak rozumět nápojovému lístku? Co vše lze vyčíst z nápojového lístku a k čemu jsou ty informace dobré? Název pivovaru – kolik pivovarů je v ČR? Kde ve světě vzkvétají pivovary? Název pivního stylu: co je to pivní styl? Proč pivo není „zlatavý mok“? Jaké pivní styly jsou nejčastější v tradičních hospodách, a jaké v multitapech? Co je to IPA? Kolik IP existuje? Kolik je pivních stylů a jaké jsou nejpodivnější? Proč se v Čechách nejvíc pije ležák? Rozdíl mezi horní a dolní fermentací. EPM %: Co znamenají ta procenta na pivním lístku? Cena: proč je řemeslné pivo dražší? Co je při výrobě piva nejdražší? Která surovina je „nejdražší“? Co je ještě uváděno na lahvích? IBU, hop rate, EBC, prohlížíme a vysvětlujeme pivní etikety. Jde z pivní lahve zjistit, kdy bylo pivo uvařeno/zaláhvováno?
+ degustace nabídky hospody
2. IPA a chmely nové vlny: kde se IPA vzala a proč je tak oblíbená? Historie pivního stylu + historie americké pivní revoluce, příběh Anchor Brewing. Kolik IP známe? Rozluštíme zkratky: AIPA, DIPA, DDH IPA, WCIPA, RedIPA, Cold IPA, Dry IPA, black IPA, micro IPA, SIPA, NEIPA, EC IPA, Hazy, vermont, juicy, wheat… Jak důležitý je v IPěchmel? Co je to chmelení za studena? Jak se s chmelem pracuje během vaření? Kdy a kolik se ho přidává? Krátké intro o typech chmelu. Jaké jsou nejdůležitější chmely nové vlny? Jaké chmely se používají v Evropě? Biotransformace. Kvíz a hra na učení: naučíme se vyjmenovat X odrůd chmele.
+ degustace nabídky hospody
3. Co dělá pivní hodnotitel a co z toho má? Jaké existují ....